01/08/2019

Restauracja “Dadźbóg”

 

Mityczny Dadźbóg wraz z Perunem i Swarogiem panował na Niskim Niebie. Jego funkcja jednoznacznie wskazana została w imieniu – oto staje przed ludźmi młody bóg niebiańskich piorunów i ognia ziemskiego, ten, który obdarzać ma ich wszelkim bogactwem i dobrem. Z wielokształtnej rzeszy bożków to właśnie Dadźboga wybraliśmy, by czuwał nad naszą restauracją z widokiem na zachód słońca.

 

Nasi przodkowie mieli wielki szacunek dla przyrody, wierzyli magiczną i uzdrowicielską moc dzikich roślin.  Postanowiliśmy wrócić do prastarych korzeni i wśród mazowieckich lasów (rzec można świętych gajów, boskich drzew…), nad brzegiem cichego jeziora stworzyliśmy restaurację specjalizującą się w kuchni słowiańskiej. Okazuje się, że dzisiejsza moda na zdrowe żywienie ma wiele wspólnego z dawnymi smakami sprzed tysiąca lat.

 

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Menu dawnych Słowian było jednak o wiele bardziej urozmaicone, a przede wszystkim zdrowe. To kuchnia pełna intensywnych aromatów – ziół przygotowywanych w moździerzach, suszonych owoców, wędzonych serów i mięs, potraw warzonych w glinianych naczyniach. Dzięki badaniom archeologicznym i kulinarnym eksperymentom wiemy dziś, że po mięso (głównie wieprzowinę) przodkowie nasi sięgali przy specjalnych okazjach, a w ich diecie królowały potrawy ze zbóż, roślin strączkowych i grzybów. Popularnością cieszyły się ryby, od których roiło się w czystych rzekach. Rytualne toasty wznoszono piwem lub miodem.

 

Menu restauracji jest krótkie i przejrzyste. Naszym Gościom serwujemy wyjątkowe potrawy: smaczne, urozmaicone, przygotowywane na bazie tylko i wyłącznie świeżych składników.  Dzięki temu, że specjalizujemy się w konkretnej kuchni, każda pozycja z karty dań jest pieczołowicie dopracowana, a następnie podana w estetyczny i efektowny sposób. Obfita porcja imponująco prezentuje się na ceramicznym talerzu lub surowej desce.

 

ROZSMAKUJ  SIĘ  W  SŁOWIAŃSKIEJ  KUCHNI

 

  • Zapraszamy na rodzinne obiady i lunche biznesowe.
  • Oferujemy dania wegańskie i wegetariańskie oraz potrawy bez zawartości glutenu i laktozy.
  • Organizujemy imprezy okolicznościowe (w tym tematyczne) do 70 osób.

 

Obserwujcie naszą stronę oraz profil na facebooku – wkrótce więcej informacji 😉